ENERGIALASKURI

Laske kuinka paljon Wattinen voi säästää taloyhtiöllesi!

Energialaskurilla saat arvion Wattisen tuottamista säästöistä energiankulutukseen, lämmityskustannuksiin ja ilmastopäästöihin liittyen. Täytä taloyhtiön tiedot alle energialaskuriin saadaksesi säästöarviot.

Laskurin alta löydät myös vinkin  kaukolämmön kulutustietojen analyysistä sekä lisätietoa lämmityksen kulutuksen seurannasta ja tehokkaasta käytöstä.

Vesikiertoisen patterilämmityksen energiana on yleensä kaukolämpö ja sen säästöpotentiaalia voi arvioida energialaskurilla.

 

Taloyhtiösi tiedot

Asuntojen määrä talossasi
kpl
Kaukolämmön kokonaiskustannus
€ / vuosi
Kaukolämmön kokonaiskulutus
MWh / vuosi

Säästösi

Lämmityskustannuksissa

-505€/ vuosi

CO2-päästöissä

-505€/ vuosi

Energiankulutuksessa

-505€/ vuosi

Henkilöautoissa

7CO2-päästöjen väheneminen vastaa n. 7 henkilöauton vuotuisia päästöjä.


Laskelma perustuu arvioituun 15% säästöön sisätilojen lämmityksessä sekä kaukolämmön tehomaksussa. Säästöjen toteutuminen on rakennuskohtaista.

Lähetä laskelma sähköpostiin

Voit lähettää tiedot omaan sähköpostiisi tai vaikka suoraan taloyhtiösi päättäjälle. Wattinen lähettää samaan sähköpostiin myös tiedustelun siitä, halutaanko laskelmasta ja mahdollisista säästösuunnitelmista keskustella tarkemmin.

Lähetä
Tarkista sähköposti.

Vinkki: Tilaa  analyysi kaukolämmön kulutuksesta taloyhtiössä

Pääkaupunkiseudun, Keski-Uusimaan sekä Turun ja Tampereen seudun kerrostaloyhtiöt voivat tilata Wattiselta kaukolämmön kulutustietojen analyysin, jossa tiedot esitetään havainnollisina kuvina ja taulukoina. Analyysi sisältää myös tulosten läpikäynnin, jonka pohjalta on helppo keskustella taloyhtiön lämmityskustannuksista ja energiansäästötarpeista. 

Tutustu analyysiin

Kerrostalon energian kulutuksen seurannan hyödyistä löydät lisätietoa alta.

Kaukolämmön kulutuksen analyysin raportti.

 

Lämmityksen kulutuksen seuranta ja tehokas käyttö

Kerrostalon energiankulutuksen seuranta

Kaukolämmöllä lämmitetyn kerrostalon energiatalouden parantamista edesauttaa tilojen ja veden lämmitykseen kuluneen energian seuranta. Kulutusseurannalla saadaan tietoa taloteknisten laitteiden toiminnasta, energiankäytön jakautumisesta ja ajallisista vaihteluista sekä mahdollisista energian vuotokohdista.

Kulutusseuranta on energianhallinnan tärkeä työkalu, joka hyödyttää taloyhtiötä seuraavasti:

 • tuottaa tiedon energiakulutuksen tasosta, jota voidaan verrata tavoitetasoon ja aiempien jaksojen kulutuksiin
 • nostaa esiin energiankulutuksen ongelmakohdat
 • tuottaa tiedon energiankäytön tehostamistoimenpiteiden vaikutuksista kulutukseen
 • antaa perusteita käyttökustannusten budjetointiin

Kaukolämpöön liittyviä mahdollisia kulutusseurannan esiin tuomia ongelmakohtia:

 • Kaukolämmön kulutus ei vaihtele ulkolämpötilan mukaan
  • Onko esim. vika lämpötila-anturissa tai sen sijoituksessa?
 • Ajan myötä kasvava kaukolämmön kulutus
  • Onko säätökäyrää nostettu ja onko ollut valituksia kylmästä?
  • Onko jossain osassa rakennusta ikkunoita usein auki?
  • Voisiko lämmitysverkosto olla epätasapainossa?
  • Onko veden kulutus kasvanut?

Wattisen tarjoama analyysi kaukolämmön kulutuksesta on erinomainen tietolähde kulutustietojen arviointiin ja seurantaan. Hyödynnä se!

Kerrostalon lämmityksen energiatehokas käyttö ja ylläpito

Kiinteistön energiankulutukseen vaikuttavat oleellisesti asukkaiden käyttö- ja kulutustottumukset sekä kiinteistön ylläpito eli kiinteistön hoito, huolto ja kunnossapito. Tilojen lämmityksen energiatehokas hallinta vaikuttaa asuinkerrostalon kaukolämmön kulutukseen.

Tilojen lämmityksen hallinta

Liian lämpimät asuintilat kuluttavat turhaan energiaa, nostavat taloyhtiön hoitokuluja ja heikentävät asumismukavuutta. Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat (Motiva) vedottomissa olosuhteissa ovat:

 • oleskelutilat 20-21 ºC
 • makuuhuoneet 18-20 ºC
 • kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C
 • varasto 12 ºC
 • autotalli 5 ºC

Lämmityskauden alussa kannattaa tarkistaa patteritermostaattien toiminta, sillä vialliset termostaatit voivat nostaa huonelämpötilaa turhaan. Jumiutunut patteriventtiili voi taas estää patterin toiminnan. Myös venttiilien esisäätöarvojen tulee olla kohdillaan. Vanhojen termostaattien ja patteriventtiilien uusimisella voidaan myös pienentää energiankulutusta. Näitä toimenpiteitä voi välttää hyödyntämällä älykästä lämmityksen ohjausta kuten Wattinen. Wattisen automatiikka hälyttää viallisista termostaateista. Se myös virkistää patteriventtiilejä ympäri vuoden estäen niiden jumiutumista lämmityskauden ulkopuolellakin. 

Pattereista kuuluva lorina tai patterien lämpeneminen vain alaosastaan kielii siitä, että patteriverkostossa on ilmaa. Patteriverkostossa oleva ilma heikentää lämmitystä. Verkostoon voi tulla ilmaa sen täytön yhteydessä tai lämmityskauden alkaessa, kun verkoston vedestä erkanee lämpiämisen yhteydessä happea. Ilma voidaan imeä pois verkostosta kompressorilla tai pumpulla. Yli 40 vuotta käytössä olleiden patterien vaihtoa kannattaa Motivan mukaan harkita, kun niiden lämmitysteho ei enää riitä.

Lämmityksen menoveden säätökäyrä tulee tarkistaa säännöllisesti ammattilaisen toimesta. Lisäksi säätökäyrä tulee tarkistaa, jos kaikissa huoneistoissa on liian lämmintä tasaisesti. Pääsääntöisesti nykyaikaiset säätölaitteet ja oikein valittu säätökäyrä pitävät lämmityksen sopivana automaattisesti ulkoilman mukaan. Energiatehokas lämmityksen säätö kuten Wattinen huomioi myös sisälämpötilat ja ylläpitää lämmön tasaisena.