<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4180161595355428&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Taloyhtiöissä voidaan säästää lämmityskuluissa ilman remonttia

Taloyhtiöiden ja niiden asukkaiden mahdollisuus vähentää lämmitysenergian kulutusta ja lämmityksen kustannuksia on ottanut harppauksen älyteknologian avulla. Tekoälyyn perustuva lämmityksenohjaus voidaan ottaa taloyhtiössä käyttöön kevyellä asennuksella, jolloin suurta energiaremonttia ei tarvita. DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelu on lanseerausta seuranneesta leudosta talvesta huolimatta ollut kysytty etenkin vanhemmissa kerrostaloissa. Vaikka järjestelmän käyttöönotto ei vaadi yhtiökokouksen päätöstä, niiden odotetaan lisäävän asennuksia entisestään. Wattinen voi vähentää jopa 10–30 prosenttia lämmitysenergian kulutuksesta.

Taloyhtiö voi säästää lämmityskuluissa ilman isoa energiaremonttia.

Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa asumisen kustannukset ovat suurennuslasin alla. Etenkin vanhemmissa taloyhtiöissä lämmittäminen syö usein suurimman osan taloyhtiön vastiketuloista. Tähän asti helpot keinot pienentää lämmitysenergian kulutusta ja kustannuksia ovat olleet vähissä. Enää säästöihin ei kuitenkaan tarvita mittavia energiaremontteja, vaan niitä voidaan saavuttaa ketterän älyteknologian avulla. DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelun avulla taloyhtiö voi vähentää jopa 10–30 prosenttia lämmitysenergian kulutuksesta.

Wattinen säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta. Wattinen myös tasaa koko kerrostalon lämmityksen niin, että jokaisessa asunnossa on juuri asukkaalle sopiva lämpö. Kysyntä viime syksynä lanseeratulle Wattiselle on ollut leudosta talvesta huolimatta runsasta, ja asennuksia tehtiin alkuvuodesta tasaiseen tahtiin. Koronatilanteen takia asennuksissa pidetään nyt taukoa. Wattisen käyttöönotto ei vaadi yhtiökokouksen päätöstä, mutta niiden odotetaan täyttävän asennuskalenteria lisää seuraavan syksyn lämmityskautta odottamaan..

- Wattinen on taloyhtiöille kannattava hankinta, sillä yleensä se säästää enemmän kuin maksaa. Tämä on ymmärretty myös taloyhtiöissä, ja kun säästöjä etsitään yhtiökokouksissa, Wattinen kannattaa ottaa harkintaan, sanoo Wattisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi.

Wattisen ydin on oppiva tekoäly, joka kerää jatkuvasti tietoa muun muassa tilan varaavuudesta ja sääennusteesta. Näiden tietojen avulla järjestelmä päättelee, miten rakennuksen kunkin huoneen lämmitystä pitää ohjata. Wattinen voi myös säästää lämmityksessä silloin, kun asukkaat nukkuvat tai ovat poissa kotoa – asumismukavuudesta tinkimättä.

Asennus tehdään muutamassa minuutissa

Wattisen asentamiseksi riittää pelkkä termostaattien vaihto asunnoissa. Kyseessä on siis paljon yksinkertaisempi keino verrattuna muihin lämmitysenergiaa säästäviin konsteihin kuten kaukolämmön laitteistojen uusimiseen, eristeiden lisäämiseen, ikkuna- tai oviremonttiin tai koko lämmitysmuodon vaihtamiseen. Suuret lämmitysremontit ovat kantakaupungissa myös hankalia ja kalliita toteuttaa, sillä tiiviisti rakennetuilla tonteilla on niukasti tilaa esimerkiksi rakentaa moderneja maalämpökaivoja.

Yksi Helsingissä Wattisen käyttöönsä ottaneista taloyhtiöistä on 1940-luvun kerrostalo Meilahden Pihlajatiellä. Yhtiön isännöitsijän mukaan järjestelmän asennus oli nopeaa ja mutkatonta.

- Se oli todella helppo juttu. Yhden huoneiston termostaatit oli vaihdettu alle viidessä minuutissa, eli koko homma oli hetkessä tehty, sanoo isännöitsijä, toimitusjohtaja Sinikka Ahola isännöintitoimisto Sauditista.

Aholan mukaan Wattinen sopii erinomaisesti Pihlajatien kohteen kaltaisiin vanhempiin kerrostaloihin. Toistaiseksi Wattista onkin asennettu eniten vanhempiin, eli vuosina 1920-1975 valmistuneisiin kerrostaloyhtiöihin.

Leuto talvi ei vähennä toimivan lämmityksen merkitystä – päinvastoin. Leutoina talvina asuntojen lämmitys saattaa toimia epätasaisemmin kuin kylminä, sillä ulkolämpötilan sahatessa nollan molemmin puolin osassa asuntoja voi olla jatkuvasti kylmä ja osassa kuuma. Wattinen tasaa lämmityksen niin, että jokaisessa asunnossa ja huoneessa on sopiva lämpötila.

- Vaikka kulunut talvi on ollut suuressa osassa maata poikkeuksellisen leuto, lämmityksen tarvetta on Suomessa ympäri vuoden, ja se näkyy taloyhtiöiden kukkaroissa. Silloin on myös tarvetta myös lämmityksen älykkäälle optimoinnille, Lietsalmi sanoo.

Parantamalla asuntojen energiatehokkuutta voidaan tehdä myös oikeita ilmastotekoja. Rakennusten lämmittäminen tuottaa HSY:n mukaan yli puolet pääkaupunkiseudun hiilidioksidipäästöistä.

Pidä itsesi ajan tasalla

Lue Seuraavaksi

6 / 8 / 2021

Yksilöllinen lämmönsäätö vakuutti isännöitsijän

Lue artikkeli
5 / 5 / 2021

Nopeat säästöt yllättivät taloyhtiön

Lue artikkeli
3 / 5 / 2021

Älykäs lämmitysjärjestelmä ratkaisi asuntojen lämmityskiistat

Lue artikkeli