Maalämpö on hyvä ja ilmastoystävällinen lämmönlähde. Se on kuitenkin aina hieman pidemmän aikavälin hanke, joka vaatii perusteellisen suunnittelun. Suomessa taloyhtiöiden pitää nyt saada nopealla aikataululla toteutettua toimenpiteitä, joilla energiaa voidaan säästää arjen pienissäkin asioissa. Taloyhtiöiden tarpeita ajatellen avainasemassa on nopeasti käyttöön otettava älyteknologia. Se mahdollistaa huonelämpötilojen pikkutarkan säätämisen ja datan keräämisen, jotta lämmitystarpeiden kehitystä voidaan seurata.
Nopeus on nyt valttia
”Tilanne on sellainen, että asioita pitää pystyä tekemään nopeasti. Moni haaveilee tällä hetkellä maalämmöstä ja niin loistava asia kuin se onkin, niin nykytilanteessa maalämpöjärjestelmän saaminen ja sen asennus menee reilusti yli vuoden päähän. Siksi näen taloyhtiöille isona mahdollisuutena DNA:n Wattisen kaltaisen teknologian, joka on nopea asentaa ja sillä voidaan tehdä toimenpiteitä energian säästämiseksi nyt, kun tarve säästöille on huutava”, Wattisen liiketoimintajohtaja Olli Rasia toteaa.
Hän ei myöskään näe maalämpöä ja älykästä lämmitysteknologiaa kilpailijoina. Päinvastoin.
"Älylämmitys voi optimoida maalämmön käyttöä tehokkaammaksi. Samoin on paljon järkevämpää ennen päätöstä maalämmön asentamisesta tehdä kattavat mittaukset siitä, mistä voi aidosti säästää energiaa. Älykäs lämmitysteknologia mahdollistaa tämän, ja siksi näen sillä isoa potentiaalia. Entisessä työpaikassani katsoin energia-asioita pitkällä tähtäimellä, mutta Wattisen teknologia mahdollistaa konkreettisia tuloksia nopeasti. Siksi älylämmitys on toimiva ratkaisu taloyhtiöille, jotka pyrkivät kohtuullistamaan kulutusta jo tälle lämmityskaudelle”, Olli Rasia huomauttaa.
Löysät pois ennen isoja toimenpiteitä
Samoilla linjoilla Olli Rasian kanssa oli jo taannoin Talouselämässä (35/2021) haastateltu Motivan asiantuntija Teemu Kettunen. Hän kehotti taloyhtiöitä ottamaan löysät pois energiankulutuksesta ennen kalliiseen remonttiin ryhtymistä. Hän luetteli toimenpiteinä ikkunoiden tiivistämisen, lämmitysverkoston tasapainotuksen ja tilojen lämpötilojen säätämisen sekä käyttöveden virtaamien asettamisen suositusten tasolle. Hänen mukaansa energiankulutus on näiden toimenpiteiden jälkeen voinut tippua jo sen verran, ettei maalämpöinvestointi enää kannata. Hän myös korosti, että vaikka päädyttäisiin vaihtamaan lämmitysmuoto maalämpöön, tehdyt toimenpiteet eivät toki mene hukkaan. Ne auttavat maalämpöä toimimaan energiatehokkaammin.
Lämmitystä optimoiva älykäs palvelu on siis hyvä ensimmäinen askel matkalla maalämpöhankkeeseen. Se auttaa hankkeen mitoittamisessa oikein ja tekee maalämmön käyttämisestä energiatehokkaampaa. Jos taas jo älylämmityksellä saavutetaan taloyhtiölle riittävät kulutussäästöt, taloyhtiö voi vielä harkita maalämpöön siirtymisen kannattavuutta.