Tässä on fiksuimmin lämpöenergiaa säästänyt taloyhtiö

Helsinkiläinen As Oy Mannerheimintie 43 a on voittanut DNA Oyj:n Wattisen järjestämän Energiahaaste 2021-kilpailun, jossa etsittiin tänä talvena fiksusti eniten lämmitysenergiaa säästänyttä taloyhtiötä. Vuonna 1937 rakennetussa kerrostalossa säästettiin 8,83 % lämpöenergiaa. 

wattinen_energiahaaste_mattiseilonen_2_1200x628

Energiahaaste on Wattisen yhteistyökumppaneineen järjestämä, pääkaupunkiseudun kerrostaloyhtiöille avoin, kilpailu, jossa pyritään vähentämään kaukolämpöenergian kulutusta taloyhtiöissä – eli säästämään lämmityskustannuksissa ja vähentämään ilmastopäästöjä. Kilpailun tänä talvena voittanut 26 asunnon taloyhtiö As Oy Mannerheimintie 43 a saa palkinnoksi joulukuun 2021 kaukolämmöt maksutta. 

 

”Voitto tuli kyllä täytenä yllätyksenä ja lämmitti kaikkia yhtiössä. Tämä oli mukava kilpailu ja saimme kivasti tsemppiä etsiä vielä parempia keinoja yhtiön energiaratkaisuihin. Voiton myötä kehitämme yhtiötä jatkossakin kuunnellen asukkaita ja varmasti tarkkailemme kulutusta myös kilpailun jälkeen. Aina löytyy jotain, mitä voi parantaa”, voittaneen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Seilonen toteaa. 

 

As Oy Mannerheimintie 43 a:ssa energiatehokkuuteen on panostettu muun muassa tekemällä patteriverkoston säätö sekä kattoremontti, jossa lisättiin yläpohjan eristettä ja eristettiin lämpöputkia.

 

”Toimenpiteet olivat onnistuneita ja olimme niistä kertyneistä säästöprosenteista positiivisen yllättyneitä. Lämpöä on saatu jakautumaan paremmin asukkaille ja uusi katto on tietysti ollut myös hyvä sijoitus yhtiön kunnon kannalta”, Seilonen kertoo. 

 

Kilpailun palkintoraadin mukaan taloyhtiökilvan voitossa painoi kokonaisvaltainen lähestyminen lämmitysenergiasäästöihin. 

 

”Voittaneessa taloyhtiössä huomioitiin hyvin vaikutukset asumismukavuuteen ja otettiin lämpövuodot haltuun. Vanhassa talossa haettiin pitkän tähtäimen vaikutuksia ja myös toimenpiteiden budjetti oli kohtuullinen”, Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi avaa raadin perusteluja. 

 

Kunniamaininta lämmitysjärjestelmän tehokkaasta säätämisestä 

 

Lietsalmen mukaan oli iloa seurata, miten taloyhtiöt saivat toimenpiteillään konkreettisia tuloksia ja ahaa-elämyksiä lämmitysenergian säästöstä kilpailun aikana. 

 

”Monelle on tullut yllätyksenä esimerkiksi se, miten lämpö saattaa samassa asuintalossa jakautua todella eri tavoin asuinhuoneistojen kesken ja kuinka helppo sitä on päästää niin sanotusti harakoille. Suosittelisinkin jokaista taloyhtiötä panostamaan helposti säädettäviin lämmitysratkaisuihin, joilla asukkaat voivat ohjailla tehokkaammin yksittäisten huoneistojen lämpötiloja." 

 

Eräs tällaista ratkaisua hyödyntänyt taloyhtiö kilpailussa oli As Oy Oskelantie 5, jolle raati antoi kunniamaininnan hyvien tulosten aikaan saamisesta pienellä budjetilla ja keskittymällä puhtaasti lämmitysjärjestelmän säätöön. Raadin mielestä taloyhtiö on hyvä esimerkki monelle muulle taloyhtiölle siinä, että perusasioita tarkistamalla ja parantamalla, kuten lämmityksen säätökäyrää muuttamalla saa jo paljon aikaan.


wattinen_energiahaaste_pauliverkka_1_1200x628
 

Oskelantiellä käytettiin hyväksi Wattisen modernia älylämmitystä ja seurantapalveluja. Taloyhtiössä jokainen asukas pystyy seuramaan itse oman asuntonsa lämpötilan kehitystä ja säätämään sitä esimerkiksi pienemmäksi ollessaan pidempään poissa kotoa. 

 

Tulokset ovat erinomaisia ja Wattisen avulla saatiin nopeasti tasapainotettua asuntojen välisiä lämpötilaeroja, jotka olivat aiemmin vaivanneet taloyhtiötä. 

”Tällaiset palvelut ovat tulevaisuutta ja meillä asukkaat ovat olleet oikein tyytyväisiä siihen, että lämpötilaa voi säätää helposti puhelinta napsauttamalla. Kun puhutaan energiansäästöstä, tällaisilla asioilla on selvä merkitys. Taloyhtiön asuntojen lämpötila on nyt kaikilla paljon yhtenäisempi ja lähempänä optimaalia. Olen jopa saanut palautetta asukkaalta, jolla aiemmin asunnon lämpötila oli melko korkea, että hiukan viileämpi tuntuu paremmalta”, Oskelantien hallituksen puheenjohtaja Pauli Verkka toteaa. 

 

 

Energiahaaste 2021 -voittajan tiedot 

 

As Oy Mannerheimintie 43a 

Rakennusvuosi 1937 

Asuntoja 26 

Energiansäästö 8,83%   

 

Palkintoraadin muodostivat Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta, Vantaan Isännöitsijäyhdistys ry:n varapuheenjohtaja Kaija Niemi, Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry:n puheenjohtaja Aleksi Puisto, Suomen Isännöintiliitto ry: asiakkuusjohtaja Aki Salo ja Kiinteistöliitto Uusimaa ry:n rakennustekninen kehityspäällikkö Jari Virta. 

wattinen.fi/energiahaaste 

Kaikki ajankohtaiset

Lue Seuraavaksi

Maalämpö mietinnässä? Pohjusta hankinta älylämmityksellä

Lue artikkeli

Kaukolämmön perusmaksun pienentämiseen on pari hyvää keinoa

Lue artikkeli

Miksi taloyhtiön kannattaa kiinnostua kaukolämpönsä jäähtymästä?

Lue artikkeli