<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4180161595355428&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kysely: Kerrostaloissa halutaan pienentää asumisen ilmastopäästöjä

Suomalaiset kerrostaloasukkaat ovat erittäin halukkaita pienentämään asumisestaan aiheutuvia ilmastopäästöjä ja kustannuksia, selviää tuoreesta kyselystä. Helpoin tapa säästää energiaa ja pienentää päästöjä on laskea lämpötilaa silloin, kun koti on tyhjillään.

Kerrostaloasukkaat haluavat leikata ilmastopäästöjä ja säästää energiaa ollessaan poissa kotoa.

Helmikuussa 2020 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan kerrostaloasukkaat ovat hyvin motivoituneita ilmastotoimiin asumisessaan: peräti kahdeksan kymmenestä (80 %) kyselyyn vastanneesta kertoo haluavansa pienentää asumisensa ilmastopäästöjä. Rakennusten lämmittäminen tuottaa hyvin suuren osan Suomen ilmastopäästöistä – esimerkiksi Helsingissä selvästi yli puolet kaupungin päästöistä johtuu rakennusten lämmityksestä. Myönteiset muutokset lämmittämisessä voisivat siis olla todella vaikuttavia.

- Perinteisesti ihmisiä on kehotettu yksioikoisesti alentamaan asuntonsa lämpötilaa. Tämä ei ole kovin houkutteleva viesti, jos ihminen muutenkin vaikkapa kokee palelevansa kotonaan. Lämmitysenergiaa on kuitenkin mahdollista säästää myös paljon älykkäämmin niin, että sillä on peräti myönteinen vaikutus asumismukavuuteen, sanoo Wattinen-älylämmityspalvelusta vastaava kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta.

Myös asumisen kustannussäästöt kiinnostavat suomalaisia.  Kolme neljäsosaa (74 %) kyselyyn vastanneesta yli tuhannesta kerrostaloasukkaasta sanoo haluavansa pienentää asumisestaan aiheutuvia lämmityskustannuksia. Rahallisia säästöjä tärkeämpänä pidetään kuitenkin ilmastonmuutokseen vaikuttamista. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ilmastosyyt nousevat kyselytuloksissa lämmityskustannuksia tärkeämmiksi.

- Kyselyn tulokset osoittavat, että ihmisillä on aito halu toimia ilmastonmuutoksen voittamiseksi. Asumisen energiankulutukseen liittyvät ratkaisut ovat aiemmin olleet työläitä ja hankalia, joten niihin on ollut vaikea ryhtyä. Meillä Suomessa on vanhoissa kerrostaloissa kuitenkin erittäin suuri energiansäästöpotentiaali, jonka laajalla käyttöönotolla voisimme pienentää ilmastopäästöjä todella merkittävästi, Lietsalmi sanoo.

Uudenlaisten älylämmityspalveluiden avulla on mahdollista muun muassa laskea asunnon lämpötilaa yöksi, työ- ja koulupäivän ajaksi tai pitemmäksi aikaa, jos asukkaat ovat poissa kotoa. Myös eri huoneiden yksilöllisellä lämpötilan hallinnalla voidaan vähentää lämmitysenergian kulutusta.

Noin puolet (48 %) kerrostaloasukkaista kertoo, ettei koskaan alenna asuntonsa lämpötilaa, vaikka olisi sieltä pitkäänkin poissa. Peräti 85 % vastaa kuitenkin, että heidän asuntonsa lämpötilaa voisi hyvin laskea heidän sieltä poissa ollessaan, jos asunto lämpenisi automaattisesti takaisin ennen kuin he palaavat kotiin.

Kerrostaloasukkaat vaikuttavat kyselyn perusteella olevan muutenkin kiinnostuneista erilaisista tavoista säädellä lämmitystä. Kaksi kolmasosaa (65 %) esimerkiksi vastaa, että nukkuisi mielellään nykyistä viileämmässä makuuhuoneessa, jos huone lämpenisi aamuksi automaattisesti sopivaan päivälämpötilaan.

- Älykkäämpi tapa säätää lämmitystä koko taloyhtiössä voi samaan aikaan parantaa asumismukavuutta ja vähentää merkittävästi ilmastopäästöjä. On siis mahdollista taklata kahta ongelmaa yhtä aikaa, Lietsalmi sanoo.

Kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2020 verkkokyselynä ja siihen vastasi 1028 kerrostaloasukasta. Tulokset on painotettu koko Suomen kerrostaloasukkaita edustaviksi. Kyselytutkimuksen tilasi DNA ja sen toteutti Norstat-tutkimuslaitos.

 

Kaikki ajankohtaiset

Lue Seuraavaksi

Kaukolämmön perusmaksun pienentämiseen on pari hyvää keinoa

Lue artikkeli

Miksi taloyhtiön kannattaa kiinnostua kaukolämpönsä jäähtymästä?

Lue artikkeli

Käyttövesi on halpaa, mutta sen lämmitys ei

Lue artikkeli