Älyllä eroon lämmitysongelmista? Vanha talo, moderni ratkaisu

Vuosien korjauskierteen jälkeen 40-luvun kerrostaloon löytyi moderni ratkaisu.

Helsingin Meilahdessa sijaitsevassa kerrostalossa on käynnissä erilainen lämmityskausi. Yhtiöön on loppuvuodesta 2019 asennettu Wattinen-älylämmityspalvelu, jonka toivotaan vihdoin ratkaisevan vuosikymmenten lämmitysongelmat.

Vanhan kerrostalon lämmitys voi olla haastavaa.

Lämmitysongelmien kanssa on painittu meilahtelaiskerrostalossa vuosikausia. Vuonna 1946 rakennetussa talossa on aikoinaan ollut hiililämmitys, ja noilta ajoilta rakennukseen jäänyt lämmityshormi on johtanut kylmää ilmaa viereisiin asuntoihin. Myös ulkoseinän vieressä olevissa makuuhuoneissa on ollut kylmällä säällä lattianrajassa todella viileää – vain pari lämpöastetta. Vuosikymmenten saatossa taloon on tehty kaikki perinteiset toimenpiteet lämmityksen epätasapainon korjaamiseksi, mutta valituksia asukkailta on tullut silti.

Lämmitystä on yritetty korjata monin tavoin. Patteriverkostoa on tasapainotettu, kaukolämmön laitteistot on uusittu, taloon on tehty eristerappaus ja ikkunat on vaihdettu. Mikään ei ole kuitenkaan poistanut ongelmia kokonaan. Nyt käsillä on uudenlainen ratkaisu.

- Viime talvena yhtiössä kokeiltiin Wattisen älylämmityspalvelua, ja se tuntui niin hyvältä ratkaisulta, että nyt se asennettiin yhtiöön pysyvästi. Wattisen avulla asukas voi itse säätää eri huoneiden lämpötiloja, mikä sopii erityisen hyvin silloin, kun osassa huoneita on lämmin ja osassa kylmä, sanoo yhtiön isännöitsijä, toimitusjohtaja Sinikka Ahola isännöintitoimisto Sauditista.

Wattisen kokeilu viime vuonna näytti lupaavalta, ja asukkaat olivat aiempaa tyytyväisempiä lämmitykseen. Valituksia tuli Aholan mukaan aiempaa vähemmän.

- Tämän kevään 2020 yhtiökokouksessa kuullaan sitten enemmän tuloksia. Ainakin kaikki asukkaat ovat tässä innolla mukana. Wattisen avulla asukkaat oppivat itsekin tarkkailemaan huoneiden lämpötilaa ja omaa viihtymistään, Ahola sanoo.

Suurin syy Wattisen valinnalle on asumismukavuuden parantaminen, mutta myös säästöt otettaisiin asunto-osakeyhtiössä ilolla vastaan.

- Wattisen tilaamisen motiivi oli, että saataisiin vielä tasaisempi lämpötila ja myös se, että pystyttäisiin vuositasolla säästämään lämmityskuluissa, sanoo taloyhtiön hallitukseen kuuluva Carl-Johan Sandblom.

”Asennus oli hetkessä tehty”

Wattisen asentamiseksi riittää asunnoissa pelkkä termostaattien vaihto. Isännöitsijä Aholan mukaan asennus oli myös tässä taloyhtiössä nopeaa ja mutkatonta.

- Se oli todella helppo juttu. Asennuksessa meni alle 5 minuuttia yhdessä huoneistossa, eli koko homma oli hetkessä tehty.

Sandblom odottaa jo mielenkiinnolla Wattisen vaikutuksia eri huoneistojen lämpötiloihin.

- Järjestelmän perusperiaate on oikein hyvä ja nyt odotetaan, miten se lähtee meillä toimimaan.

Ahola uskoo, että Wattinen voisi ratkaista lämmityksen ongelmia lukuisissa viime vuosisadan kerrostaloissa.

- Wattinen sopii hirveän hyvin vanhoihin kiviseinäisiin kerrostaloihin, joissa on tämän tyyppisiä lämmitysongelmia. Melkein kaikissa isännöimissäni kohteissa on tehty kaikki mahdolliset lämmitykseen liittyvät toimenpiteet, ja silti lämmitys ei toimi tasaisesti. Wattiselle on tilausta, Ahola sanoo.

 

Kaikki ajankohtaiset

Lue Seuraavaksi

Järvenpääläisen taloyhtiön älylämmityksestä tuli menestystarina

Lue artikkeli

Taloyhtiö sai sujuvan lähdön älylämmitykseen

Lue artikkeli

Taloyhtiö leikkasi kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia

Lue artikkeli