Taloyhtiö sai sujuvan lähdön älylämmitykseen

Helsingin Koskelassa sijaitsevan taloyhtiön siirtyminen älylämmityksen käyttäjäksi on sujunut mutkattomasti. Asukkaista jo yli 60 % on tehnyt omia säätöjä ja ajastuksia lämmitykseensä. Wattisen asiantuntijan tekemistä lämmitykseen ja sen laitteistoon liittyvistä huomioista on myös ollut paljon hyötyä taloyhtiölle.

nainen istuu sohvalla ikkunan edessä ja hymyilee

As Oy Koskelan Veljestupa on vuonna 1972 valmistunut 52 asunnon kerrostalo Helsingin Koskelassa.

Wattinen otettiin taloyhtiössä käyttöön syksyllä 2020, jonka jälkeen taloyhtiön lämmitysenergian kulutus on vuodessa laskenut yli 14 %. Wattinen järkeistää taloyhtiön energiankulutusta tasapainottamalla lämmitystä ja ohjaamalla sitä tehokkaasti. Kuitenkin myös taloyhtiön asukkaiden aktiivisuus turhan kulutuksen poistamisessa on auttanut energiatehokkuuden parantamisessa.

Äänihaittojen lähde paikannettiin

Taloyhtiössä on ansiokkaasti hoidettu kunnossapitohankkeita, kuten linjasaneeraus vuonna 2019 ja lämmönjakokeskuksen uusiminen 2010. Näiden jälkeen on kuitenkin havaittu varsinkin yläkerran asunnoissa ja porrashuoneissa äänihaittoja lämmitysverkostossa. Äänten lähteeksi Wattisen asiantuntija paikansi lämpöjohtopumpun säädöt. Niitä korjattiin, jotta pumpun tehoa saadaan laskettua ja ääniä verkostossa pienennettyä tai poistettua kokonaan. Samassa yhteydessä taloyhtiö sai Wattiselta suosituksen vaihtaa lämmitysverkoston varoventtiilien kokoa, jotta lämmitysverkoston painetta olisi helpompi ylläpitää.

Mittauksissa haitallista heittoa

Wattisen asiantuntijan kartoituksessa ilmeni taloyhtiölle myös aivan olennainen puute. Linjasaneerauksen yhteydessä tehdystä mittauspäiväkirjasta voitiin todeta, että linjasäätöventtiileistä vain kaksi oli mitattu niin, että mittaustulokset olivat suositeltujen rajojen sisällä. Loput 13 linjasäätöventtiiliä eivät olleet hyväksytysti mitattuja eikä mittauspöytäkirjaa olisi aikanaan tullut siinä muodossa hyväksyä. Wattisen asiantuntija suosittelikin uusimaan mittaukset, sillä ne ovat lämmityksen perussäädön onnistumisen peruskivi. Mikäli linjasäätöventtiileitä ei ole mitattu oikein, ei pattereihin kulje suunnittelijan määrittämää vesivirtaa eikä tasapainotus silloin toteudu suunnitelman mukaan.

Jos mittaukset on tehty väärin, silloin myös pumpun asetus on todennäköisesti väärä. Silloin voi syntyä ääniongelmia, kuten As Oy Koskelan Veljestuvassa on ilmennyt tai osa huoneistoista voi jäädä liian kylmiksi. Oikeat mittaukset mahdollistavat patteriverkoston hyvän tasapainotuksen, jolloin asumismukavuus on hyvä, lämpötilat ovat kohdillaan eikä verkosto myöskään tuota häiritseviä ääniä. Tasapainotusta Koskelassa ylläpitää nyt Wattisen palvelu, jolloin järjestelmästä saatava data antaa taloyhtiölle jatkuvasti tietoa lämmityksen toiminnasta.

Taloyhtiö hyvillään Wattisesta

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Nina Sillah katsoo luottavaisin mielin eteenpäin. Hän toteaa lämmityksessä olleen ongelmia, mutta uskoo asioiden nyt sujuvan.

"Kaikki lämmitykseen liittyvä kulkee Wattisen kautta ja asukkaat tietävät voivansa ottaa sinne yhteyttä ongelmien ilmetessä. Tästä tulee oikein hyvä juttu ja taloyhtiö säästää tulevaisuudessakin lämmityksen osalta", puheenjohtaja sanoo.

Myös isännöitsijä Anne Risku toteaa positiivisesti: "Wattisen palvelusta on vain hyvää sanottavaa ja palvelun käyttöönotto sujui myös varsin mutkattomasti."

Kaikki ajankohtaiset

Lue Seuraavaksi

Älylämmitys käyttöön juuri ennen energian hintapiikkiä - 23 % säästöt

Lue artikkeli

Järvenpääläisen taloyhtiön älylämmityksestä tuli menestystarina

Lue artikkeli

Taloyhtiö leikkasi kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia

Lue artikkeli