Yli satavuotias talovanhus sai älylämmityksen

Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulmassa sijaitseva As Oy Pohjansäde on yli satavuotias helsinkiläinen taloyhtiö, jonka asukkaat ovat viime vuosina tottuneet erilaiseen remontteihin. Pelkästään vuonna 2018 taloyhtiössä pantiin uusiksi muun muassa käyttövesi- ja viemäriputket sekä kaivot, kylpyhuoneet ja vessat, ilmanvaihto sekä kellarit ja saunat. Samalla kaikkiin asuntoihin tehtiin kylpyhuoneet ja otettiin ullakkotiloja käyttöön hukkaneliöiden vähentämiseksi. 

Pohjansade_1200x628

”Remontteja on ollut enemmän tai vähemmän koko ajan sen ajan, mitä olen täällä asunut. Jo tänne muuttaessa kattoremontti oli käynnissä”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Kokkinen-Eurén naurahtaa.

Lisäremonttien pelko ei kuitenkaan estänyt taloyhtiötä tarttumaan Wattisen tarjoukseen älylämmityksen asentamisesta. Kokkinen-Eurén onkin ollut tyytyväinen siihen, kuinka näppärästi kesällä alkaneet työt ovat sujuneet.

”Aika monta remppaa tässä on koettu, mutta Wattisen asennustyöt eivät ole näkyneet normaalissa elämässä oikein millään tavalla. Jossain vaiheessa sieltä tulee asentaja käymään asunnossa, mutta se nyt on tosi pieni juttu”, hallituksen puheenjohtaja kiittelee.

Halu saada talovanhukseen moderni älylämmitys kumpusi Kokkinen-Eurénin mukaan siitä, että energian koettiin menevän hukkaan arjen havaintojen perusteella.

”Putkiremontin jälkeen huomasimme esimerkiksi, että rapussa oli todella kuuma. Tästä tuli sellainen olo, että meneeköhän energiaa nyt hukkaan. Samoihin aikoihin Wattinen otti yhteyttä ja kiinnostuimme heti.”

Silmiä avaava kartoitus

Wattinen sai yhtiökokouksessa asukkaat vakuutettua ja viimeistään palveluun kuuluva kartoitus vahvisti sen, että ongelmia energiankulutuksessa oli, ja että kulutus oli todella suurta.

”Se oli oikeastaan silmiä avaava kokemus. Silloin päätimme järkeistää kulutusta, ja Wattinen oli tähän kiinnostava palvelu”, hallituksen puheenjohtaja muistelee.

Taloyhtiössä odotetaankin nyt mielenkiinnolla asennuksen valmistumista ja mahdollisuutta päästä tarkemmin pureutumaan omien asuntojen lämmitykseen.

”Esimerkiksi itselläni on se toive, että vaikkapa reissussa ollessa ja öisin pääsee säätämään lämmitystä pienemmäksi. Tykkään kyllä kotona oleskellessa lämmöstä, mutta hukkaanhan se menee poissa ollessa,” Kokkinen-Eurén pohtii.

Talossa asuu myös paljon nuorisoa ja Kokkinen-Eurén uskoo heidän ottavan Wattisen mielenkiinnolla vastaan.

”He ovat yleisesti kiinnostuneita kaikesta, mitä puhelimella pääsee säätämään. Ylipäätänsä yhtiökokouksessa oli jo esittelyn aikana innokasta porukkaa ja viesti oli se, että taloyhtiö menee tällä hetkellä oikeaan suuntaan.”

Remonteista Pohjansäteessä ei kuitenkaan Wattisenkaan jälkeen vielä päästä.

”Tulossa on julkisivuremppaa, mutta siinäkin ikkunat vaihdetaan energiatehokkaimmiksi. Olemme myös tutkineet mahdollisuutta saada asukkaille tarkempaa dataa veden kulutuksesta. Ilmastoasiat ovat itselleni tärkeitä ja näillä toimenpiteillä yhdessä Wattisen kanssa uskon, että saamme tästä taloyhtiöstä entistä ympäristöystävällisemmän”, hallituksen puheenjohtaja pohtii.

Näin Wattinen asennetaan taloyhtiöön

Wattisen asennuksen yhteydessä asunnoissa vaihdetaan ainoastaan patterin yhteydessä olevat termostaatit, joita asukkaat voivat jatkossa säätää joko käsin pyörittämällä tai älypuhelinsovelluksella etänä. Sovelluksella säädöt ja ajastukset vaikkapa yöksi tai poissaolojen ajaksi onnistuvat helposti, jolloin asukas saa haluamansa lämpötilat eri ajankohtina ja voi samalla tehdä arjen ilmastotekoja.

Kiinteistön yleisiin tiloihin asennetaan yhteyslaitteet termostaattien verkkoyhteyttä varten ja päävesimittariin lisätään laite kiinteistön vedenkulutuksen mittauksia ja vuotohälytyksiä varten. Kiinteistökohtainen vedenkulutuksen mittaus on halutessa laajennettavissa huoneistokohtaiseen mittaukseen.

”Wattinen soveltuu vesikiertoista patterilämmitystä käyttäviin kerrostaloihin, joissa halutaan tasapainottaa lämmitystä, karsia turhaa energiankulutusta ja tarjota asukkaille yksilöllistä lämmönsäätöä. Käyttöönottoon liittyvässä alkukartoituksessa havaitaan lisäksi usein lämmityksen piilossa olleita epäkohtia, jotka voidaan samassa yhteydessä korjata tai tehdä toimenpidesuunnitelma”, Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi kertoo.

 

Kaikki ajankohtaiset

Lue Seuraavaksi

Taloyhtiö sai sujuvan lähdön älylämmitykseen

Lue artikkeli

Taloyhtiö leikkasi kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia

Lue artikkeli

Taloyhtiön asukkaat laskivat energiankulutusta älylämmityksen avulla

Lue artikkeli