<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4180161595355428&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Taloyhtiön asukkaat laskivat energiankulutusta älylämmityksen avulla

As Oy Helsingin Sorsavuorenkatu 14 on vuonna 1998 valmistunut 34 asunnon kerrostalo Helsingin Herttoniemenrannassa. Wattinen hankittiin taloyhtiöön joulukuussa 2020 tavoitteina parantaa lämmitysjärjestelmän tasapainotusta ja säästää energiankulutuksessa. Asukkaat ovat lähteneet aktiivisesti hyödyntämään omien asuntojensa säätömahdollisuuksia.

wattinen-041121-228-web_1200x628-2

Wattisen toimesta taloyhtiön lämmityksen säätökäyrää on säädetty paremmaksi ja laskettu yleisten tilojen lämpötiloja suositusten mukaisiksi. Myös asukkaat ovat tehneet lämpötiloihin omia pudotuksia, erityisesti uniajaksi tai ollessaan poissa kotoa. Yli puolet asukkaista hyödyntää Wattisen älypuhelinsovellusta säätöjen ja ajastusten tekemiseen. 

Vanhojen venttiilien ja älytermostaattien yhteiselossa ensin haastetta

Wattisen käyttöönoton alkuvaiheessa taloyhtiön Oras-merkkiset patteriventtiilit aiheuttivat hankaluuksia, sillä Wattisen älytermostaatit eivät toimineet suunnitellulla tavalla niiden kanssa. Joitakin Wattisen termostaatteja on jouduttu siksi vaihtamaan ja jopa palattu takaisin taloyhtiön vanhoihin termostaatteihin, jotta tilanne on kokonaisuudessaan saatu ratkaistua. Venttiilien on kuitenkin myös todettu olevan käyttöikänsä loppupäässä ja joitakin jumiutuneita vanhoja venttiilejä on jo vaihdettu. Wattinen on suositellut venttiilien vaihtoa laajemminkin, sillä niiden tyypillinen elinkaari on n. 20 vuotta. Laitteiden elinkaaren päässä lämmitysongelmia alkaa usein ilmetä tihenevään tahtiin, joten laitepäivityksillä voidaan välttää mahdollisia häiriöitä lämmityksessä.

Paisunta-astian toimivuuden seuranta tärkeää

Wattisen asiantuntijan kartoituksessa tehtiin tärkeä havainto lämmönjakohuoneessa, kun ilmeni, että patteriverkoston painetta tasaavasta paisunta-astiasta puuttui tyhjennyshana. Silloin astiaa ei voi tyhjentää eikä siten tarkistaa onko sen esipaine asetettu oikein ja onko sen sisältämä kalvo ehjä. Putkiliikkeelle tehdyn reklamaation jälkeen puuttuva hana asennettiin. Jatkossa paisunta-astian toimivuus voidaan tarkistaa ja varmistua siitä, että paisunta-astian esipaine tasaa käyttöpaineen vaihteluita oikein lämmitysjärjestelmässä.

Kulutus on laskenut ja asukkaat kokevat palvelun käteväksi

Wattisen käyttöönoton jälkeen taloyhtiön lämmitysenergian kulutus on vuodessa laskenut yli 16 %. Kulutuspiikkien leikkaaminen eli tilojen lämmittämisen hetkellinen madaltaminen käyttöveden lämmittämisen huippuajankohtien mukaan on lisäksi tulossa käyttöön lisäsäästöjen tavoittelemiseksi.

"Asukkaiden käyttökokemukset Wattisesta kertovat, että mahdollisuus säätää lämpötiloja kännykällä on erittäin kätevää ja lämpötilan säätäminen minimiin koko huoneistossa poissaolojen ajaksi on helppoa. Lisäksi esim. makuuhuoneen lämpötilan pienentämisen yöaikaan voi ajastaa tapahtumaan automaattisesti haluttuun kellonaikaan", sanoo Leo Kuismin, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Kaikki ajankohtaiset

Lue Seuraavaksi

Taloyhtiö sai sujuvan lähdön älylämmitykseen

Lue artikkeli

Taloyhtiö leikkasi kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia

Lue artikkeli

Vaso lähtee yhteistyöhön Wattisen kanssa viidessä kohteessa

Lue artikkeli