<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4180161595355428&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Yli 90 vuotta vanhaan kerrostaloon tuotiin älykäs lämmitys

Yli 90-vuotias kerrostalo Helsingin Etu-Töölössä tuotiin modernilla älylämmityksellä tähän päivään. Älyteknologialla haluttiin tasoittaa lämmityksen epätasapainoa ja lisätä asumismukavuutta. Myös lämmityskustannuksiin on tullut säästöjä, jotka on otettu ilolla vastaan.

Vanhan kerrostalon älykäs lämmitys

Museokadulla Helsingin Töölössä sijaitseva yli 90-vuotias kivitalo on nyt kaikkea muuta kuin museokohde. Kuusikerroksiseen taloon asennettiin loppuvuodesta 2019 Wattisen älykäs lämmityspalvelu, jonka toivottiin tasaavan epätasaista lämmitystä. Ylimpien kerrosten asukkaat olivat vuosien varrella kärsineet viileydestä samalla, kun alemmissa asunnoissa oli lekoteltu lämmössä.

- Talossamme on aiemmin tehty putkiremontti, jonka jälkeen lämmityksen tasapainotusta ei ollut tehty eikä lämpöä riittänyt ylimpiin kerroksiin. Lämmitysjärjestelmän tasapainotus teknisesti on aika raskas ja työläs operaatio, joten halusimme ensin kokeilla kevyempää ja edullista vaihtoehtoa. Tavoitteena oli parantaa älykkäästi asumismukavuutta, kertoo Museokadun taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Torsten Lehtinen.

Wattinen etäohjaa Museokadun kohteessa pattereiden termostaatteja 53 huoneistossa. Koska kyseessä on vanha kivitalo, verkkoyhteyksien toimiminen ei ole paksujen rakenteiden vuoksi mikään itsestäänselvyys.

- Tässä talossa on puolimetriset seinät, jotka ovat ongelma mille tahansa langattomalle laitteelle. Wattiseen pitikin lisätä täällä enemmän reitittimiä ja antenneja, jotta yhteydet saatiin pelaamaan hyvin. Mutta niin vaan nykytekniikka voitti, Lehtinen kertoo.

Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi kertoo, että Museokadun arvokas taloyhtiö oli Wattisen ensimmäisiä kohteita.

- Museokadun vanhat, paksut seinät olivat meille hyvä haaste. Käyttöönottovaiheessa onnistuttiin optimoimaan laitteistoa ja verkkoyhteyksiä ilman, että siitä tuli asiakkaalle lisäkustannuksia. Samalla opittiin, miten Wattinen toimii kaikkein haastavimmissa ympäristöissä, Lietsalmi sanoo.

Reilu säästö leudosta talvesta huolimatta

Wattisen toiminnasta on saatu ensimmäisten kuukausien ajalta jo muutamia raportteja. Niiden perusteella Museokadulla on säästetty parhaimmillaan noin 10 prosenttia asuntojen lämmittämiseen käytetystä energiasta. Luvuissa on huomioitu leudon talven vaikutukset.

- Säästöjä on jo saatu, vaikka taloyhtiön tärkein tavoite olikin asumismukavuus. Jatkossa lisää säästöjä tuo se, kun asukkaat voivat kännykkäsovelluksella helposti pudottaa lämpötilaa poissa ollessaan tai laskea makuuhuoneen lämpötilaa yöksi nukkuakseen paremmin. Nyt vasta osa asukkaista on ehtinyt ottaa sovelluksen käyttöön, Lietsalmi sanoo.

Lehtisen mukaan talo myös lämpenee nyt aiempaa tasaisemmin.

- Asumismukavuus on kyllä parantunut. Tosin olemme myös huomanneet, että jotta ylimpiin kerroksiin saadaan täysin tyydyttävä lämpö, myös tekninen tasapainotus lämmitysjärjestelmässä on vielä tehtävä. Nyt kuuma vesi ei jaksa kiertää aivan ylös asti. Uskomme kuitenkin, että Wattisen ja teknisen tasapainotuksen yhteistyöllä ongelmat saadaan korjattua, Lehtinen sanoo.

Lietsalmen mukaan Wattisen asentamisen jälkeen tasapainotustyökin on helpompaa.

- Tasapainotuksessa voidaan hyödyntää Wattisen keräämää dataa venttiilien säädöistä ja saavutetuista lämpötiloista, jolloin varsinaisessa tasapainotustyössä keskeiset säätökohteet paikannetaan nopeammin, Lietsalmi sanoo.

Lehtisen mukaan Wattisen asennus kävi erittäin nopeasti ja vaivattomasti.

- Eihän siinä ollut muuta kuin että ruuvataan vanha termostaatti irti ja laitetaan uusi älytermostaatti tilalle. Mitään putkistoon liittyviä töitä ei tarvittu.

Hallituksen nokkamies on tyytyväinen, että Wattista päädyttiin kokeilemaan. Jatkossa kodin lämmitystä voi ohjata vaikka kännykällä suoraan mökiltä.

 

Pidä itsesi ajan tasalla

Lue Seuraavaksi

6 / 8 / 2021

Yksilöllinen lämmönsäätö vakuutti isännöitsijän

Lue artikkeli
5 / 5 / 2021

Nopeat säästöt yllättivät taloyhtiön

Lue artikkeli
3 / 5 / 2021

Älykäs lämmitysjärjestelmä ratkaisi asuntojen lämmityskiistat

Lue artikkeli