<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4180161595355428&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Miksi taloyhtiön kannattaa valita kaukolämpö?

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto ja niin myös Turussa, jossa jo yli 200 000 ihmistä asuu kaukolämmitetyssä kodissa. Lotta Lyytikäinen Turku Energialta listasi kahdeksan syytä, miksi kaukolämpö on niin hyvä valinta taloyhtiöille myös tulevaisuudessa.

polkupyörä lämpöpatterin edessä

  1. 1. Kaukolämpö on huoleton vaihtoehto
  2.  
  3. Useimmat muut lämmitysmuodot, kuten öljylämmitys ja maalämpö, ovat tavallisesti kokonaan asiakkaan vastuulla. Silloin asiakas huolehtii itse kunnossapidosta, säädöistä sekä polttoaineesta.

Kaukolämmityksen suuri etu on se, että palveluntarjoaja vastaa järjestelmän ylläpidosta ja siitä, että lämmöntoimitus kiinteistöön on katkeamatonta. Jos ongelmia ilmenee, soitto päivystysnumeroon riittää.

2. Toimitusvarmaa lämpöä

  1. Suomalaisen kaukolämmön toimitusvarmuus on huippuluokkaa. Esimerkiksi Turku Energian toimitusvarmuus ollut jo pitkään 99,99 prosenttia. Energiateollisuudet tilastot kertovat, että kaukolämpöasiakas jää ilman lämmitystä keskimäärin vain alle kaksi tuntia vuoden aikana.

3. Ympäristöystävällisyys paranee harppauksin

  1. Kaukolämmityksen lyömätön etu on mahdollisuus yhdistää tuotannossa eri polttoaineita.

Turku Energian kaukolämmön tuotannossa uusiutuvien polttoaineiden osuus on jo 80 prosenttia. Kivihiilen käytöstä yhtiö luopuu kaukolämmön perustuotannossa vuonna 2022.

Toisin sanoen kaukolämpöasiakkaana menet kohti hiilineutraaliutta ilman että sinun tarvitsee tehdä sen suhteen erillisiä investointeja.

4. Täysin uusiutuvaa lämpöä jo nyt

Kaukolämpövalikoimaan on mahdollista sisällyttää monenlaisia tuotteita eri asiakkaiden tarpeita palvelemaan.

Kaukolämpö on yleisesti menossa vauhdilla kohti hiilineutraaliutta, mutta täysin päästötöntä kaukolämpöä on tarjolla jo nyt. Turku Energian fossiilivapaan kaukolämmön saa käyttöönsä hankkimalla Ekotakuu Lämpö -lisäpalvelun. Muissakin kaupungeissa energiayhtiöillä on tarjolla päästöttömiä vaihtoehtoja.

5. Joustava lämmitysjärjestelmä

  1. Kiinteistöön tehtävät muutokset on aina otettava huomioon myös lämmityksen näkökulmasta.

Laajentumisella tai remontin myötä energiatehokkuuden parantumisella on lähes aina vaikutusta myös lämmitystehontarpeeseen. Kaukolämpö on helposti skaalautuva, joten sitä on mahdollista kasvattaa tai pienentää kiinteistön tarpeiden mukaisesti.

6. Huomaamattomat lämmityslaitteet

  1. Monen muun lämmitysmuodon vaatima laitteisto vie paljon tilaa ja edellyttää vuosien mittaan runsaasti korjaamista tai päivittämistä. Esimerkiksi maalämpöön vaihtaminen vaatii toisinaan myös remonttia tai laajennusta kiinteistön tekniseen tilaan.

Kaukolämmön lämmityslaitteet ovat yksinkertaisia, pitkäikäisiä ja vievät vain vähän tilaa.

7. Kaukolämpö on avoin uudistuksille

  1. Kaukolämpöön on myös mahdollista yhdistää erilaisia energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja, kuten poistoilmanlämmöntalteenottoa tai älykästä lämmityksen ohjausta.

Älykkään ohjauksen tuella myös asumismukavuus paranee, koska huoneistokohtainen lämpötilan säätö onnistuu joustavasti. Esimerkiksi Wattinen-älylämmityspalvelun avulla asukkaan on kätevä automatisoida yöksi pieni lämpötilan pudotus paremman unen saadakseen ja samalla säästää energiaa. Jos taas kotona ei välillä ole asukkaita paikalla, voi helposti pudottaa lämpötilaa poissaolon ajaksi ja palauttaa lämmöt takaisin kotiinpaluun hetkellä.

8. Maltilliset lämmityskustannukset

  1. Suomessa lämmitys vie vuositasolla paljon energiaa ja siten se haukkaa ison osan kotitalouksien rahoista. Eri lämmitystapojen väliset kustannuserot voivat olla yllättävänkin suuria.

Kaukolämpöasiakas maksaa ennen kaikkea vaivattomasta lämmityksestä. Ainakin Turussa myös kaukolämmön hintakehitys on kuluttajan mieleen: näyttää siltä, että tulevaisuudessakin hinta on vakaa ja edelleen laskemaan päin.

Uusiutuvien energianlähteiden osuus tuotannossa kasvaa entisestään, joten fossiilisten polttoaineiden merkitys kaukolämmön hinnan määrittäjänä pienenee koko ajan.

Pidä itsesi ajan tasalla

Lue Seuraavaksi

6 / 8 / 2021

Yksilöllinen lämmönsäätö vakuutti isännöitsijän

Lue artikkeli
5 / 5 / 2021

Nopeat säästöt yllättivät taloyhtiön

Lue artikkeli
3 / 5 / 2021

Älykäs lämmitysjärjestelmä ratkaisi asuntojen lämmityskiistat

Lue artikkeli