Yksilöllinen lämmönsäätö vakuutti isännöitsijän

Isännöitsijätoimisto Dispomerassa on viime vuodet yhä enemmän ja enemmän mietitty tärkeitä kysymyksiä energiansäästön ympärillä.

DNA_2015_077_Original_1200x628

”Se on asia, joka on nyt enemmän tai vähemmän kaikissa taloyhtiöissä pinnalla ja myös me mietimme sitä jatkuvasti. Lämmitysenergia on suurin kuluerä suomalaisessa asumisessa, minkä lisäksi se rasittaa ympäristöä. Itse pidän koko ajan silmät auki kannattaville energiatehokkaille ratkaisuille. Se on tätä aikaa”, Dispomerassa toimiva isännöitsijä Christel Sonntag kertoo.

Niinpä kun Sonntagin tietoon tuli mahdollisuus kokeilla Wattisen asiakkailleen tarjoamaa älykkään lämmityksen palvelua, valinta oli helppo. Wattinen pääsi heti testiin tekemään energiakartoituksen Turussa sijaitsevaan ja Dispomeran hallinnoimaan As Oy Lehmustie 29 -taloyhtiöön.

”Meillä heräsi heti mielenkiinto Wattisen tarjoamaan huoneistokohtaiseen lämmönsäätelyyn ja sitä kautta saavutettavaan energiansäästöön. Isännöitsijänä pyrimme aiempaa enemmän ottamaan yksilöitä huomioon ja fakta on, että osa pitää viileästä ja osa lämpimästä huoneilmasta. Nyt kun meille tarjoutui Wattisen kautta mahdollisuus huonekohtaiseen säätelyyn, niin pitihän se kortti katsoa”, Sonntag pohtii.

As Oy Lehmustie on noin 50-vuotias talo ja Wattisen suorittamassa kartoituksessa selvisi nopeasti, etteivät kaikki säädöt lämmönsäätelyn suhteen olleet täysin kohdallaan.

”Olemme huomanneet, että vaikka asunto olisi tyhjillään, sen energiankulutus on silti turhan kovaa. Oli mielenkiintoista saada taloyhtiöön tällainen ulkopuolisen silmäparin tekemä katsaus. Sen avulla asioita näkee aina vähän eri tavalla”, Sonntag toteaa.

Hän oli vaikuttunut Wattisen asiantuntemuksesta kartoitusprosessin aikana.

”Wattinen on ollut koko ajan erinomainen kumppani ja kokonaisuus oli ihan alusta lähtien hyvin perusteltu ja valmisteltu. Aloitamme pian laitteiden asennuksen ja uskon sen sujuvan yhtä mallikkaasti, isännöitsijä kiittelee.

As Oy Lehmustiellä asuu Sonntagin mukaan paljon nuoria ja opiskelijoita ja vaikka hän ei ole uuden älylämmitysjärjestelmän käyttöönotosta vielä suoraa palautetta saanutkaan, hän uskoo ja toivoo asukkaiden innostuvan palvelun tarjoamista mahdollisuuksista.

”Asukaskunta on sellaista, että heille erilaiset sovellukset ja älyjärjestelmät ovat tuttuja ja uskon heillä olevan uskallusta lähteä tätä ennakkoluulottomasti kokeilemaan ja ottamaan omakseen. Tulevaisuutta ajatellen energiansäästö on kuitenkin hirveän tärkeä asia niin ympäristön kuin yhtiön talouden kannalta. Kun asukkaat ovat tyytyväisiä, se varmasti vähentää isännöitsijänkin töitä”, Sonntag naurahtaa.

Harva taloyhtiö tekee perusteellista kartoitusta

Wattisen palvelun käyttöönoton ensimmäinen osio on kiinteistön lämmitysjärjestelmän alkukartoitus. Sen suorittaa Wattisen asiakaspalvelutiimin kokenut taloyhtiöiden lämmitysjärjestelmien asiantuntija.

"Kartoituksessa selvitetään kiinteistön patteriventtiileiden malli, ikä ja kunto", kertoo Wattisen lämmityksen asiantuntija Markku Salmela.

"Myös kiinteistön lämmönjakokeskus tarkistetaan eli käydään läpi sen automatiikka, lämmitysverkoston paine, paisunta-astian esipaineen mitoitus sekä pumpun asetukset. Nämä kävin itse läpi Lehmustiellä ja ehdotin päivityksiä useampiin arvoihin."

Näin perusteellista lämmityksen kartoitusta kovin harva taloyhtiö tekee säännöllisesti, mutta Wattisen käyttöönoton yhteydessä nämä tärkeät kohteet tulee käytyä läpi. Taloyhtiö saa Wattiselta myös selkeät toimenpide-ehdotukset mahdollisista huolto- tai päivitystarpeista.

Wattisen asiantuntija tarkistaa kartoituksen yhteydessä lisäksi lämmityksen säätökäyrän, joka määrittää, miten lämmitys toimii eri ulkolämpötiloissa ja tekee siihen tarvittaessa parannuksia. Näin kartoituksen yhteydessä tehtävät tarkistukset ja säädöt voivat parantaa asukkaiden olosuhteita välittömästi ja taloyhtiölle syntyy samalla hyvä käsitys laitteiden kunnosta jo ennen älylämmityksen varsinaista käyttöönottoa.

"Lehmustielle ehdotin mm. matalampaa paisunta-astian esipainetta sekä korjauksia säätökäyrään", sanoo Markku Salmela.

Kaikki ajankohtaiset

Lue Seuraavaksi

Taloyhtiö sai sujuvan lähdön älylämmitykseen

Lue artikkeli

Taloyhtiö leikkasi kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia

Lue artikkeli

Taloyhtiön energian tarve laski viidenneksellä älylämmityksen ansiosta

Lue artikkeli